Suomalaiset jaksavat tasaisesti muistuttaa ruotsalaisia kuinka heiltä on vielä ratkaisematta entisen pääministerin Olof Palmen murha vuodelta 1986. Keskiviikkona 21.10.2009 suomalaisetkin tiedotusvälineet uutisoivat toisestakin ruotsalaisia vaivaavasta murhamysteeristä.
Ruotsin kuninkaaksi kruunattiin 1697 vasta 15-vuotias Kaarle XII. Ruotsi oli noussut 1600-luvulla Eurooppalaiseksi suurvallaksi. Kaarle XII sai epäkiitollisen tehtävän puolustaa Ruotsin asemaa Itämeren ympäristössä. Nuorta Kaarlea on kuvattu velvollisuudentuntoiseksi ja tietoiseksi tulevasta tehtävästään valtakunnan ensimmäisenä palvelijana. Kaarlen kasvatuksesta huolehti pääsääntöisesti hänen äitinsä aina kuolemaansa 1693 asti. Uppsalan yliopiston professoreiden johdolla hänelle opetettiin saksaa, rasnkaa, latinaa, matematiikkaa ja linnoitusoppia.
Kaarle XII:sta astuttua valtaa Ruotsin rakkaat naapurimaat julistivat sodan Ruotsille. Tanska, Venäjä ja Saksi Puolan tukemana olivat solmineet liiton, jonka tarkoituksena oli lopettaa Ruotsin herruus Itämeren ympäristössä. Vihollinen hyökkäsi kolmella rintamalla. Tanska miehitti Holstein-Gottoropin, Saksin vaaliruhtinas August uhkasi Riikaa ja Venäjä Pietari Suuren johdolla piiritti Narvaa. Suuri Pohjan sota oli alkanut. Ruotsin oli laitettava liikkeelle Euroopan tehokkain sotakone.
Ensimmäisenä Ruotsi hyökkäsi Tanskan pääsaarelle Själlantiin. Maihinnousu sujui miltei verettömästi ja Tanska joutui esittämään Hollannin ja Ison-Britanninan tukemina rauahntarjouksen, johon Ruotsi suostui. Tanskan jälkeen Kaarle XII suuntasi armeijansa kohti Narvaa. 20.11.1700 käytiin Narvan kaupungista merkillinen taistelu. Erittäin sakean lumipyryn turvin Ruotsi pystyi lyömään kolminkertaisella miesylivoimalla varustetun Venäjän. Ruotsi menetti taistelussa vain 667 miestä kun Venäjältä kaatui 15000 miestä, joista tosin suurin osa hukkui Narvajokeen. Kaarle XII osallistui itse taisteluun henkivartiokaartin kärjessä.
Pietari Suuri ei kuitenkaan antautunut. 1703 hän perusti Nevan suistoon Pietarin kaupungin ja alkoi luoda Baltiaan suojavyöhykettä Ruotsia vastaan. Lyödäkseen Venäjän lopullisesti Kaarle XII päätti laittaa kaiken yhden kortin varaan. Syksyllä 1707 Kaarle XII lähti Saksista 33 000 sotilaan kanssa marssille kohti Venäjää. Marssi sujui hitaasti. Pääjoukko marssi vaikeakulkuisessa maastossa ja joutui odottelemaan Riiasta perään lähtenyttä 12 000 miehen apujoukkoa ja suurta kuormastoa. Syyskuussa 1708 Venäjä pääsi iskemään Lesnajan tasitelussa kuormaston kimppuun, niin että Ruotsin oli itse tuhottava se päästäkseen irti vastustajasta. Ankaran talven 1708-1709 johdosta Kaarlen oli suunnattava armeijansa marssi kohti etelää ja Ukrainaa. Talvi ja huono huolto veivät kuitenkin voimat Ruotsin armeijalta ja se joutui huonosti valmistautuneena kohtaamaan Venäjän Pultavassa 28.6.1709. Venäjä löi Ruotsin ja Kaarle XII pääsi vaivoin pakenemaan Dneprin yli kohti Turkkia. Turkissa Kaarle XII vietti vuodet 1709-1714. Lämpimät välit Turkin sulttaaniin kuitekin huononivat ja lisäksi Kaarle XII sai jatkuvasti huonoja uutisisia kotimaastaan. Pietari Suuri oli 1713 aloittanut hyökkäyksen, joka johti koko Suomen miehittämiseen. Kaarle XII ratsasti helki Euroopan ja saapui kotimaahansa uutenavuotena 1716.
Asemansa palauttamiseksi Kaarle XII marssitti syksyllä 1718 37 000 miestä kohti Kristianiaa Norjassa. Kesken Kristianian kaupungin piirityksen kuului laukaus ja kunikaan ohimoon osui kuula. Kaarle XII oli kuollut. Mutta kuka ampui? Tarinan mukaan ruotsalaiset itse.
Kaarle XII:sta sarkofagi sijaitsee Riddarholmin kirkossa Tukholmassa. Kaarle XII.sta kuolema on vaivannut säännöllisesti ruotsalaisia ja sarkofagia onkin avattu säännöllisesti. Miksi? Kaarle XII ole Ruotsin historian suurin kuningas tai sotapäällikkö. Vaivaako ruotsalaisia se mahdollisuus että ampuja todellakin saattoi olla Ruotsin armeijan sotilas? Ampujan henkilöllisyyttä tuskin enää saadaan selville mutta nykyisillä tutkimuksilla pyritään selvittämään edes se kenen puolelta laukaus tuli.
Uutinen Helsingin Sanomissa.
Kaarle XII hienossa Hermans Historia -sarjassa:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti