perjantai 30. lokakuuta 2009

Mannekiini

Olen kahdeksannen luokan historian kokeessa useasti pyytänyt oppilaita määrittelemään kylmän sodan. Suurimmat humoristit vastaavat että sota, joka käytiin talvella. Valitettavasti historianopettajan huumori loppuu siihen aamun hetkeen kun hän valitsee itselleen kravatin päivää varten. Nolla pistettä.

Kylmän sodan symbolina voidaan pitää Berliinin kaupunkia ja sitä halkonutta muuria. II ms:n jälkeen Saksa jaettiin Neuvostoliiton, USA:n, Ison-Britannian ja Ranskan kesken. Myös Berliinin kaupungista annettiin jokaiselle voittajalle pieni siivu. Sodan voittajien riitauduttua Eurooppaan muodostui kaksi Saksaa. USA:n, Ranskan ja Ison-Britannian alueista muodostettiin Saksan Liittotasavalta ja Neuvostoliiton alueesta DDR eli Saksan demokraattinen tasavalta. Jaettu Berliini jäi DDR:n ympäröimäksi.

Kylmä sota loppui 20-vuotta sitten siellä missä se oli 60-vuotta sitten alkanutkin. Länsi-Berliini yritettiin aluksi eristää vain piikkilangalla, mutta elintasokuilun kasvaessa DDR:n oli reagoitava ihmisten joukkopaon pysäyttämiseksi. 1961 Länsi-Berliini ympäröitiin massiivisella betonisella muurilla ja DDR asetettiin sosialismin etuvartioon. Ihmisten kaipuu länsimaiseen elintasoon ja poliittiseen vapauteen oli pysäytettävä keinolla millä hyvänsä viimeistään Berliinin muurilla. Ristit Spree joen rannassa Saksan valtiopäivätalon kohdalla kertovat, että moni yritti.

Vuosikymmenien ajan DDR taisteli menestyksekkäästi länsimaista ideologiaa vastaan. 1980-luvulla vapaamaailma valitsi johtajakseen amerikkalaisen filmitähden. Kylmä sota ja sen voittaminen oli hänen agendassaan asia numero yksi. Kesällä 1987 hän vieraili Berliinissä ja piti tunteisiin vetoavan puheen, jonka hän päätti sanoihin "Mr. Gorbachev, tear down this wall!" Maailman suosituin johtaja kiersi samaan aikaan rock tähden elkein maailmaa levittäen omaa tunnuslausettaan perestroikaa tai Yes we can kuten se englanniksi kuuluu! Luhistuva Neuvostoliitto oli antanut satelliiteilleen luvan toteuttaa demokraattisia uudistuksia.

Syksyllä 1989 oli DDR:n vuoro. Berliinin muuri murrettiin ihmisten toimesta 9.11.1989. DDR:n pitkäaikainen johtaja Erich Honecker oli joutunut luopumaan vallasta muutamia viikkoja aikaisemmin ja konkurssin partaalla horjunut Neuvostoliitto ja sen suosittu johtaja olivat vetäytyneet lopullisesti DDR:n takaa. Ihmiset päättivät repiä muurin. Ketään ei enää ammuttu ja uutena iskulauseena toimi "Wir sind ein Volk". Paluuta vanhaan ei enää ollut. Vanhat johtajat vaidettiin uusiin. Kylmän sodan päättymisestä ja Berliinin muurin murtumisesta tulee siis kuluneeksi ensi kuussa 20 vuotta.

Länsi sai haluamansa. Markkinatalous ja demokratia levisivät Itä-Eurooppaan. Neuvostoliitto meni konkurssiin ja hajosi useiksi valtioiksi.

Selailin taannoin erästä aikakauslehteä. Silmääni pisti koko sivun mainos. Siinä iäkäs mies, tunnistettava syntymämerkki otsassaan, istui arvokkaan auton takapenkillä hyvin mietteliään. Hänet oli puettu hienoon pukuun ja hänen vasen kätensä lepäsi tyylikkään matkakassin päällä. Kassista erottuvat kirjaimet LV. Auton ikkunasta näkyy loputon harmaa muuri. Miehen iskulausekin on vaihtunut perestroikasta uuteen mainoslauseeseen. "A journey brings us face to face with ourselves". Yksi maailman kuuluisimmista valokuvaajista on ollut hereillä historiantunnilla. Yhden kuvan mainos on historiallisesti moniulotteinen ja kertoo kylmän sodan lopusta enemmän kuin kappale historian kirjassa.

Katso kuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti